środa, 17 kwietnia 2013

hreczniaki - kotlety z kaszy gryszanej

100 g kaszy gryczanej
300 g mięsa mielonego
2 marchewki2 jajka
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 mały por
60 g suszonych grzybów
sól, pieprz
rozmaryn, tymianek, majeranek
bułka tarta


Grzyby namoczyć dzień wcześniej, na drugi dzień ugotować do miękkości. Wodę po gotowaniu zachować i ugotować na niej kaszę. Pora drobno pokroić, pozostałe warzywa rozdrobnić blenderem z kubkiem rozdrabniającym. Wszystkie podsmażyć na patelni. Grzyby drobno posiekać (blender) i dodać na patelnię. Kaszę przestudzić, dodać do niej warzywa i mięso. Doprawić, wbić jajka, wsypać bułkę tartą ( ok 4 łyżek) i wyrobić całość na jednolita masę. Z masy lepić kotleciki. Ja zrobiłam podłużne bo takie dobrze jest maczac w sosie :) Smażyć na suchej patelni.


Zdrowe i dobre na dietę.

oto dowód że na prawdę można smażyć bez tłuszczu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz